bg

Басейните с лечебна кал и луга

Басейните с луга в южната част на Атанасовско езеро

Ако от северните солници тръгнем на юг ще стигнем до басейните с лечебна кал и луга. Мястото е познато на всички жители на Бургас. Добиването на калта и лугата се прави по природосъобразен начин и не вреди на обитателите на езерото. Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на ставни и кожни заболявания. Тя се получава от гниенето на различни организми. Като 1 см кал се получава за стотина години. Близо до басейните ще намерите много информация как да ползвате това природно богатство, както може и да научите повече за солта и птиците на Атанасовско езеро.

Къде се намират?

Разрешените за ползване басейни с лечебна кал и луга са в южната част на Атанасовско езеро до административната сграда на Черноморски солници АД. Два са възможните до мястото подхода.

Единият минава през Приморския парк (Морската градина) на Бургас и по него в посока север може да стигнете до червените и черни басейни пеш и/или с колело. Достъпът с автомобили е ограничен, заради производствената дейност на Черноморски солници;

Другият е през главния път от Бургас за Варна. Този подход е достъпен само с личен автомобил. Трябва да се отбиете на разклонението за Каблешково, но да следвате табелите за Солници – Юг. Веднага след спускането по отклонението посоката, в която трябва да поемете е вдясно и се стига до бариерата на Черноморски солници или бившия бункер на брега на Черно море.

 

Снимки:

И полезно, и забавно
От тази табела може да научите повече за калта, лугата, птиците и солта на Атанасовско езеро
Място за калолечение
Така трябва да изглеждате след посещението на басейните с калта
И така също
Лугата
Може и така
Мястото винаги събира много хора
Южната част на Черноморски солници
След лугата и калта идва време за плаж
Мястото за калолечение
Басейните
И техните посетители