bg

Природозащитен център „Пода”

Защитена местност

Природозащитен център на БДЗП „Пода” е една от най-интересните точки в туристическия маршрут. На пролет и есен се посещава от големи групи специализирани туристи – birdwatches, както и от много фотографи, снимащи дива природа.

Природозащитният център работи всеки ден от 9:00 до 17:00 часа и е привлекателен както за ученици, така и за гражданите на Бургас.

С бинокъл и зрителна тръба ще можете да надникнете в гнездата на кормораните, да погледнете „очи в очи” почиващите по платформите птици, да научите кой кой е сред птиците, да се насладите на красотата на дивата природа. Гъсто населено е и чапловото общежитие – само в няколко квадратни метра си съжителстват причудливи лопатарки, ибиси, чапли и корморани.  Ако сте късметлия, ще усетите тръпката от вида на носещия се над вас величествен морски орел.

Къде се намира?

Природозащитният център се намира на юг от град Бургас, от източната страна на пътя Бургас-Созопол.

Стига се лесно с:

Личен автомобил – трябва да стигнете до надлеза за квартал Крайморие–Малко Търново и да се върнете няколко стотин метра в посока Бургас. Веднага след автобусната спирка ще видите отклонение вдясно. Това е пътят за природозащитния център;

Обществен транспорт – лесно се стига с автобуси 5, 17 и 18. Тръгват от автогара Запад в Бургас и се движат по улица  „Христо Ботев”. Можете да се качите на тях от всяка спирка разположена по тази улица;

Колело – трябва да тръгнете по главен път Бургас - Созопол и да се движете по същия маршрут, както ако бихте пътували с автомобил.

 

Снимки:

Природозащитен център на БДЗП
Разходка за наблюдение на птици в защитената територия
Един от басейните с различна соленост в защитената местност
Укритие за наблюдение на птици
Домът на големите корморани
Центърът и посетителите му
На терасата на центъра
Пода
Тук отглеждат малките си всяка година големите корморани
Мониторинг в Пода
На залез