bg

Точката

„Точката” – намира се до началната спирка на влакчето на солта. „Точката” е известна в цял свят. Всяка есен се посещава от стотици туристи, които идват да проследят прелитащите стотиците хиляди щъркели, десетките хиляди пеликани и хищни птици по техния, невидим за нас хората, път Виа Понтика. 

Хората с определен интерес към наблюдението на птици стоят с часове, за да се насладят на магията на есенната миграция на птиците на Точката. За тях тя е притегателно място вече повече от 30 години.

Къде се намира?

"Точката" се намира до началната спирка на влакчето на солта.

Стига се с:

Личен автомобил – трябва да поемете от Бургас в посока Варна. На разклонението от главния път за село Каблешково трябва да следвате табелата за Солници – Север. След спускането по отклонението веднага свивате вляво и преминавате под моста на главния път Бургас - Варна. В края на пътя свивате вдясно и след около 400 метра ще се озовете пред бариерата на Черноморски солници АД;

Обществен транспорт – не е много удобен, но може да използвате автобус 61 от Бургас, който пътува за село Рудник. Трябва да предупредите в автобуса, че искате да стигнете до Солници-Север. След спирката, на която слизате, пресечете пътя и поемете в посока на басейните със солта;

Колело – дълга, но много приятна разходка. Маршрутът е дълъг, но имате възможност първо да минете през Морската градина на Бургас, да карате колело покрай брега на Черно море. Преминавате през басейните с кал и луга в южната част на Атанасовско езеро и след последната бариера трябва да се движите вляво покрай Атанасовско езеро и ще стигнете до басейните със солта.

 

Снимки:

Ятата от щъркели
Ежедневието на Точката през август и септември
Пеликани
Ятата
Точката - на залез
Точката