bg

Укритие за наблюдение на птици

Укритието на заблюдение на птици с новите паравани

В южната част на Атанасовско езеро, непосредствено до жилищните блокове на квартал Зорница, се намира Укритието за наблюдение на птици. Мястото предлага много добри условия да погледаш, дори и с невъоръжено око, пернатите обитатели на водоема, без те да бъдат обезпокоявани. Днес вече има изградени и допълнителни паравани за наблюдение, както и беседка за почивка. В тази част на плитката лагуна има най-много изкуствени платформи (острови) за гнездене и почивка на рибарки, пеликани, кокилобегачи, саблеклюни и други крилати обитатели.  

От 2012 година, благодарение на Община Бургас, от началото на юли до декември, Укритието е отворено за посетители от вторник до събота. Аниматор ще ви посрещне в часовете от 8:30 до 17:30 часа с почивка от 12:30 до 13:30 часа.

Къде се намира?

Точно преди изхода на Бургас за Варна. Малко преди да се включите в кръговото движение вдясно на пътя се намира разклонението за паркинга на Укритието за наблюдение на птици. Малката зелена къщичка е разположена в най-северния край на Приморския парк (Морската градина) на Бургас и в южната част на Атанасовско езеро.

Стига се с:

Личен автомобил – от Бургас е нужно да тръгнете в посока Варна и непосредствено преди включването в кръговото движение веднага свийте вдясно. На паркинга следвайте табелите и пред вас ще се разкрие Укритието.

Колело – най-лесният достъп до това място от маршрута е с колело. Трябва само да обичате да карате колело. В такъв случай тръгвате по изградената велоалея покрай Морската градина на Бургас и тя ще ви отведе до специализираната къщичка;

Пеша – а защо не и докато се разхождате в Приморския парк (Морската градина) да не се озовете на брега на езерото и да опознаете неговите обитатели  - птиците.

 

Снимки:

Табелите по пътя към Укритието
Южната част на Атанасовско езеро близо до Укритието
Укритието отдалеч
Новата беседка за посетителите
Една от платформите за гнездене на птици, намираща се близо до укритието
Строеж на изкуствените острови (платформи)
Още две от тези платформи
Доброволци по време на изграждане на платформите
Така се пренася материалът и всички необходими инструменти
Един от новите паравани на Укритието
И една от новите табели, посветена на саблеклюна