bg

Влакче на солта

Влакчето на солта

Най-атрактивно е влакчето на солта, което се стопанисва от Черноморски солници АД. Малката железница се движи от началото на май до края на септември. Пътуването по дигите на езерото сред планините от сол е изцяло съобразено със солодобива.  Изненадите за всеки, който се докосва за пръв път до традиционното производство на „солта на живота” следват една след друга на това място. Тук се виждат розово-червените води на Атанасовско езеро (негова запазена марка), хиляди прелитащи над водите птици, огромните бели планини от сол – бохори, появяващи се под вещите ръце на солничарите. Тук ще станете свидетел, как морската вода се превръща под порива на вятъра и горещите лъчи на слънцето в кристали сол. Нека да оставим да откриете сами другите тайни на езерото.

Заявки за разходка близо до солените води на Атанасовско езеро се приемат от Черноморски солници на телефон 076 701.

 

Къде се намира?

Влакчето, което се състои от две вагончета с локомотив, тръгва от Солници – Север и се движи сред басейните за производство на сол.

Стига се с:

Личен автомобил – трябва да поемете от Бургас в посока Варна. На разклонението от главния път за село Каблешково трябва да следвате табелата за Солници – Север. След спускането по отклонението веднага свивате вляво и преминавате под моста на главния път Бургас - Варна. В края на пътя свивате вдясно и след около 400 метра ще се озовете пред бариерата на Черноморски солници.

Обществен транспорт – не е много удобен, но може да използвате автобус 61, който пътува за село Рудник. Трябва да предупредите в автобуса, че искате да стигнете до Солници-Север. На спирката, където слизате, пресечете пътя и поемете в посока на басейните със солта.

Колело – дълга, но много приятна разходка. Маршрутът е дълъг, но имате възможност първо да минете през Морската градина на Бургас, да карате колело покрай брега на Черно море. Приключението включва - преминаване покрай басейните с кал и луга в южната част на Атанасовско езеро и след последната бариера трябва да се движите вляво все покрай Атанасовско езеро и ще стигнете до басейните със солта.

 

 

Снимки:

Първи тур на новата туристическа атракция на Бургас
Локомотивът с двете вагончета тръгва на първото си пътуване
Запазената марка на Атанасовско езеро
Платформа за наблюдение на птици на последната спирка на влакчето на солта
Беседка за отдих на спирката на влакчето на солта
Разходка сред басейните със солта
И отново на влакчето
Готово е за връщане на туристите към началната спирка
Дигите, които разделят басейните - кристализатори
Солничар
И за това може да служи солта
Гледката, която ще ви съпътства, докато пътувате с влакчето на солта
Солодобив